Expressies

In het XML script kunnen expressies worden opgegeven. Het XML script kent Literal expressies voor het definieren van contstante waarden, Property expressies voor het definieren van property of attribuut en functionele voor het berekenen of transformeren van expressies.

Literal expressies

Literal expressies definieren vaste waarden: <Literal>2500</Literal>

De literal expressie voor een referentie wordt gedefinieerd met:<ReferenceLiteral>
  <IdValue>100005</Literal>
  <Dataset>
    <Name>MyReferredDataset</Name>
   </Dataset>
</ReferenceLiteral>

Het element IdValue is een literal expressie voor de primaire sleutel van het gerefereerde object en Dataset refereert naar de dataset waaruit het gerefereerde object in zit.

Property expressies

Properties verwijzen naar attributen uit de context van een klasse definitie: ...
  <Property>Area</Property>
...

De attribuutnaam is uniek binnen de klasse definitie, maar gebruiker- en systeemattributen mogen wel dezelfde naam hebben. Hiertoe wordt het system attribuut toegepast zodat kan worden gespecificeerd of het een gebruiker- of systeemattribuut betreft: ...
  <Property system="true">ID</Property>
...

Een property pad wordt gebruikt voor het refereren naar de attribuut dat deel uit maakt van een referentie attribuut:   <PropertyPath>
  <Property>Cable</Property>
  <Property>Geometry</Property>
</PropertyPath>

In bovenstaand voorbeeld wordt gerefereerd naar het Geometry attribuut van het referentieattribuut Cable.

Functionele expressies

Rekenkundige functionele expressies

Rekenkundig functies kunnen alleen worden toegepast op een integer of float expressie. De expressies worden opgenomen in het Input en Other element.

Functie Omschrijving
Add Functie voor het optellen van twee expressies
Substract Functie voor het aftrekken van twee expressies
Multiply Functie voor het vermenigvuldigen van twee expressies
Divide Functie voor het delen van twee expressies

Voorbeeld van het toepassen van Add functionele expressie: <Add>
  <Input>
    <Property>Value</Property>
  </Input>
  <Other>
    <Literal>2</Literal>
  </Other>
</Add>

Geometrische functionele expressies

Geometrische functionele expressies worden over het algemeen toegepast op een expressie met een geometrie.

Functie Omschrijving
GeometryArea Berekent de oppervlakte van een geometrie
GeometryLength Berekent de lengte of omtrek van een geometrie in meters
GeometryCentroid Berekent het middelpunt van een vlak of lijngeometrie
GeometryBuffer Berekent een buffer in meters om een geometrie