Metadata voor AHN bestanden

Zowel de LAS bestanden met puntenwolken als de GeoTIFF bestanden met rasters bevatten hoogte gegevens. In de metadata kan vastgelegd worden of het een gemeten hoogte betreft (in geval van een puntenwolk) of dat de hoogte verkregen is herbemonstering (in geval van raster). Ook andere informatie over het verwerkingsproces om te komen tot een GeoTIFF bestand kan in de metadata van het bestand vastgelegd worden (bijvoorbeeld grootte van de raster cel).

Zowel puntenwolken als rasters worden beschikbaar gesteld per tegel. Dit metadata attribuut moet zowel voor LAS als GeoTIFF bestanden vastgelegd worden. Daarnaast is het voor GeoTIFF bestanden van belang om ook de grootte van de raster cel vast te leggen.

Deze informatie kan vastgelegd worden in een metadata model voor punt datasets. In GeolinQ kan dit metadata model flexibel gedefinieerd kan worden. Op het hoogste niveau wordt een AHN bestand gedefinieerd met tegel naam als attribuut. Deze klasse is afgeleid van GlPointDataset. Navigeer naar Klasse Definities en klik Toevoegen Klasse Definitie. De dialoog om een nieuwe klasse definitie toe te voegen opent. De naam van de nieuwe klasse is "AHN bestand". De bovenliggende klasse is "GlPointDataset". Zet het vinkje bij Abstracte klasse uit en sla de nieuwe klasse definitie op.

AHN metadata data definitie

Nu wordt de lijst met attributen getoond. Deze is nog leeg. Klik Toevoegen Attribuut om een nieuw metadata attribuut toe te voegen. De dialoog om attributen toe te voegen verschijnt. Voeg het attribuut met de naam "Tegel" toe. Selecteer "GlStringAttribute" als attribuuttype. Vink Verplicht aan en sla attribuutdefinitie op.

AHN metadata attribuut

Voor raster bestanden moet naast de naam van de tegel ook de grootte van de raster cel opgeslagen worden. Definieer hiervoor een uitbreiding op het metadata model voor punt datasets in de vorm van een nieuwe GlPointDataset klasse die afgeleid is van AHN bestand met raster cel grootte als attribuut. Navigeer naar Klasse Definities en klik Toevoegen Klasse Definitie. De dialoog om een nieuwe klasse definitie toe te voegen opent. De naam van de nieuwe klasse is "AHN raster bestand". De bovenliggende klasse is "AHN Bestand". Zet het vinkje bij Abstracte klasse uit en sla de nieuwe klasse definitie op.

AHN metadata raster

Nu wordt de lijst met attributen getoond. Deze is nog leeg. Klik Toevoegen Attribuut om een nieuw metadata attribuut toe te voegen. De dialoog om attributen toe te voegen verschijnt. Voeg het attribuut met de naam "Cel grootte" toe. Selecteer "GlFloatAttribute" als attribuuttype. Vink Verplicht aan en sla attribuutdefinitie op.

AHN metadata attribuut raster

Hiermee zijn de metadata definities voor de AHN bestanden gereed.