Importeren en bekijken van AHN puntenwolken

Navigeer naar databron "AHN" en open tabblad "Datasets". Klik Toevoegen datasets. De dialoog om datasets toe te voegen verschijnt. Voer "AHN001" in als dataset naam en selecteer "AHN bestand" als dataset klasse. Het metadata attribuut Tegel wordt toegevoegd aan de lijst van attributen. Selecteer "Catalog Point Driver" als driver en "Terreinhoogte" als type klasse. De resolutie is "mm". Kies een kleur voor weergave van omhullende. De naam van de tegel is af te leiden uit de bestandsnaam. De naam van de tegel voor bestand M_65BZ1.las is "65bz1". Vul deze waarde in en sla de lege dataset op.

AHn puntenwolk import

Nu opent zich een keuzelijst om het bestandsformaat te selecteren. Selecteer "Las formaat". Nu wrodt overige attributen getoond die voor de import van een .lasbestand opgegeven moeten worden. Selecteer "Terreinhoogte" als type klasse. De type klasse bepaalt het attribuut van het punt dat ingelezen gaat worden. Kies het bestand "M_65BZ1.las". Het coördinaatsysteem is "EPSG:28992" (RD). Koppel de eigenschap z aan het attribuut "Hoogte" van de geselecteerde type klasse Terreinhoogte.

Om de import te starten, klik Opslaan. Het bestand wordt geupload naar de server en vervolgens wordt er een lijst met taken getoond met o.a. de taakstatus. De lijst wordt automatisch ververst. Als de taakstatus Finished is, is de taak succesvol uitgevoerd en is het bestand ingelezen.

Navigeer naar de "AHN" databron en open het tabblad "Datasets". Het geïmporteerde bestand is toegevoegd aan de lijst van datasets. Klik op de naam van de bestand om de puntenwolk te tonen op de kaart. De kaart dialoog wordt geopend en de omhullende wordt getoond in opgegeven kleur.

AHN las preview

Om het hoogtebeeld te visualiseren met eerst het te visualiseren attribuut gekozen. Selecteer "Hoogte" uit de Selecteer attribuut keuzelijst. Nu wordt er een keuzelijst toegevoegd die de kleurenschalen bevat die voor het geselecteerde attribuut beschikbaar zijn. Dit zijn alle relatieve kleurenschalen en de absolute kleurenschalen die via de grootheid aan het attribuut gekoppeld zijn. Selecteer de kleurenschaal "Hoogte". Nu wordt de terreinhoogte getoond op de kaart.

AHN preview kleur

Rechts op de kaart wordt de kleurenschaal legenda getoond.

AHN kleurenschaal

Het is ook mogelijk om de individuele meetpunten te zien door voldoende in te zoomen. Bij een door GeolinQ bepaald zoomniveau worden de individuele meetpunten zichtbaar. Dit zoomniveau wordt bepaald aan de hand van de puntdichtheid van de dataset.

AHN_individuele_punten